Pressrelease
English | Swedish


Album cover
High resolution- - Written about - -


gradvall.se - DI Weekend: 2012-04-27

Amerikanska tidningen Entertainment Weekly hade nyligen en stor musikspecial där man rankade ”The 30 greatest artists right now”. Etta på listan var Adele. Påfallande många namn på listan – långt före Lady Gaga (plats 24) – var country- och folkmusikartister från Nashville, den mest intressanta musikstaden i världen just nu. På plats 15 The Civil Wars, en lysande liten duo som tidigare i år vann en Grammy för bästa folkmusikalbum. Att The Civil Wars även har två låtar med på soundtracket till ”Hunger games” säger en del om det nyvunna intresset för akustisk rotmusik. Nej, det handlar inte om längtan tillbaka till en svunnen tid. Snarare om fantasier om den tid man befarar ska komma – efter katastrofen. När elektriciteten är utslagen, som i Cormac McCarthys ”Vägen”, plockar man åter upp akustiska instrument igen. Jake Owen är också med på samma lista (plats 19), men gör en helt annan form av bredfilig och blankpolerad country som aldrig brukar hitta till Sverige. Att han ser ut som en fotomodell för tandkräm lär inte underlätta för hans trovärdighet. Men melodierna är enastående. På titelspåret ”Barefoot blue jean night” – alla texter handlar om varma flickor och kalla öl – används trummaskin och en ”Whoooaaah”-refräng, vilket i Nashville är lika otänkbart som om 2Pac använt mungiga, men det är extremt effektivt. Skulle kunna bli en monsterhit även i Sverige. Glädjande nog finns det nu även en svensk artist som självklart och självsäkert ställer sig mitt i den breda samtida Nashville-traditionen. Tord Johnsen var yrkesofficer i Boden på 1990-talet och utbildade ingenjörssoldater. Nu har han sadlat om, åkt till Nashville och spelat in en skiva som kan jämföras med artister som Eric Church och Pistol Annies.
gradvall.se

country4you.com - Nordiske Country Artister: Tord Johnsen

Tord Johnsen er halvt Norsk og halvt Svensk, men har bodd hele sitt liv i Sverige. På 90-tallet var Tord stort sett å finne på Göteborg’s metall-scene sammen med artister som til eksempel Jesper Strömblad (ex. In Flames). Tord ga opp musikken etter en stund og gjorde karriere i forsvaret. Nå, etter nesten 20 år med musikalsk stillhet har han gitt ut et album langt fra metall sjangeren, inspirert av sine år som boende i Nord-Sverige og fra det nå landlige livet i utkanten av Göteborg. 1. august kom Tord ut med sitt debutalbum som har fått tittelen “Home from Away”. Albumet er helt og holdent skrevet og produsert av Tord selv, og innspilt i Nashville. Innspilling i Nashville Tord forteller at han har jobbet med debutalbumet siden 2010. Han skrev alle låtene selv, og kontaktet musikere i Nashville for å spille på albumet. En ting er å finne musikere, en annen ting er å finansiere prosjektet. Våren 2011 var alt klart til innspilling av albumet, og dette ble gjort i løpet av en uke Nashville i april i år. Tord har laget en musikkvideo til låta “Start Again”. Låta handler om å bryte opp fra et destruktivt miljø og velge hvilken retning livet vil ta. Videoen er sammensatt av bilder fra Tord’s Nashville besøk i april, og man kan kjenne igjen Honky Tonks barene på Broadway som The Stage, Roberts, Wildhorse Saloon og andre. Tord har selv ikke spilt på noen av disse barene(enda), men han vet(som meg) hvordan deres øl smaker der. “Start Again” betyr mye for Tord, den er så personlig at han ikke kunne forestille seg at noen annen artist skulle spilte den. Når man hører på albumet til Tord, kan man ikke unngå å trekke likheter til Steve Earle. Tord har en spesiell stemme, både på godt og vondt, som er lett å kjenne igjen. Hør -og se, “Start Again” her: Om fremtiden sier Tord at planen akkurat nå er å se hvor langt man kan komme med prosjektet på et forholdsvis lite budsjett, og uten noen backup fra et større plateselskap. “Where the heart goes, songs will follow… Twenty years ago it was all rock, but songs tend to not care what genre you want them to be in, they write themselves.” Beste låter: - Northern Blues - Falling out of Love
country4you.com

Countrywood.se - Tord Johnsen – Home from Away

Home From Away är Tord Johnsens första egna album –, innehållande enbart eget skrivet material och inspelat på Music Row i Nashville. Som en hel del andra countrymusiker har Tord Johnsen ett förflutet inom hårdrocken och han lirade tidigare tillsammans med bland andra Jesper Strömblad (gitarrist i Dimension Zero och tidigare medlem i In Flames). Tord lämnade musiken under 20 år och hängav sig till en karriär inom försvaret, men är nu tillbaka med nyfunnen inspiration. Med sig på skivan har han en bunt amerikanska countrymusiker, som samtliga spelat med många av de riktigt stora countryartisterna i USA. Musikerna är Pat McGrath (gitarr och mandolin), Dow Tomlin (bas), Brian Pruitt (trummor), Mike Durham (elgitarr), Dennis Wage (piano och keyboard), Steve Hinson (steel gitarr), Tammy Rogers (fiol och mandolin) och Tim Buppert som förstärker på bakgrundssång. Tord Johnsen hämtar sin inspiration från sina år i Norrbotten och sitt numera lantliga liv i Göteborg, vilket blir tydligt i till exempel folkcountry låten ”Northen blues”. Det första som möter lyssnaren är dock ”One night only” och ”I hold my head up hight”, ett par låtar av countryrock karaktär. Därefter går vi ner lite i tempo i ”Anyway”, som påminner en del om Neil Youngs låtar. Steel gitarren har en betydande roll på plattan, vilket jag gillar och på ”Love and hate” får vi oss också lite härlig fiddle till livs. Sången är på vissa ställen lite grovhuggen, men samtidigt så gör den att det hela blir lite mer originellt. Home From Away är en lyckad debutskiva och musikaliskt kan plattan beskrivas som country/countryrock. Tord Johnsen är ingen oäven låtskrivare och jag misstänker att det finns en hel del mer material att plocka fram ur låtpärmarna där hemma - framtiden ser ljus ut med andra ord. Georg Ryttman
countrywood.se

Thebull.se - Tord Johnsen – Home from Away

Vad händer när en gammal metal-rockare tar time out från musiken och gör lite annat under så där 20 år? Jo han kommer på riktiga tankar och börjar gilla countrymusik! Tord Johnsen, som gjorde precis detta släpper i augusti sitt debutalbum “Home from Away” Ja du Tord, nog är du en bra låtskrivare, så att släppa det millitära yrket var ingen dum idé! “Home from Away” innehåller allt från countryrock till mer harmoniska toner i form av akustiska låtar med både fiddle och madolin. Northen Blues är en sån låt. En del irländska influenser, men helt klart min favorit på denna cd. Jag måste säga att Tords debutalbum är en stark överraskning. Jag gillar de flesta av låtarna och ingen av dem går överstyr. Balladerna är underbara! Hela plattan är genuint välgjord, och Tord blir en låtskrivare att räkna med i framtiden. Som sångare tror jag kanske inte att Tord blir så stor tyvärr. Men Sverige behöver låtskrivare.. http://tordjohnsen.com/ Där ni kan läsa mer och även lyssna på hela albumet!
thebull.se

Omcountry.wordpress.com - Tord Johnsen – Home From Away

Jag skrev om Tord redan i början av maj, imponerades av hans attityd och ambition, men frågan var: Hade han material så att det räckte till ett helt album? En trelåtars demo är en sak, ett helt album en annan. Lyckligtvis kom mina farhågor på skam. Tord Johnsen är en slipad singer/songwriter som vet hur man skildrar livet hur sitt eget perspektiv på 10×3,5 minuter. Jag har väldigt svårt att tro att han inte ägnade musiken en tanke under nästan tjugo år. Så här rutinerad blir man inte över en natt. Hur låter det musikaliskt då? Ja, det är tydligt att han kan sin mainstreamcountry, likväl som de stora mästarna, men han gör något eget av det utan att förlora fotfästet. Min tidigare jämförelse med Steve Earle känns självklar liksom svenska storheter inom countryrocken som Little Green och Crossing Keys. En mycket stark debut och ett bevis på att det som sker stort ofta sker i det tysta. Besök gärna hans hemsida för mer information.
omcountry.wordpress.com

Omcountry.wordpress.com - Tord Johnsen – sångare med attityd

Tord Johnsen drabbades av en fyrtioårskris och drog till Nashville för att göra en countryplatta. Ja, lite förenklat är det så. I yngre år var det hårdrock som gällde, både som musiker och låtskrivare. Men han växte upp i ett hem fullt av musik och föräldrar som gillade jazz och samtidigt uppfostrade honom att ha respekt för all välgjord musik. Hade han gjort det enkelt för sig hade han utrustad med en cowboyhatt och en Gibson J200 tiggt till sig gratisspelningar på de etablerade svenska countryfestivalerna, och kanske rentav lyckats komma med i country-SM om något år. I stället tog han en handfull av sina bästa låtar, bokade tid med några av de allra bästa i Nashville, och ställde in sig på drygt en veckas stenhårt arbete. ”Start Again” är en video till en av låtarna på det hittills namnlösa albumet. I mina öron låter han ungefär som Steve Earle för ungefär tjugo år sedan men med en lite mer välpolerad produktion. Oavsett det färdiga resultatet tycker jag att det är härligt med ytterligare en svensk countryartist som litar till sina egna kunskaper och har modet att gå sin egen väg.
omcountry.wordpress.com